Ben jij een paars schaapje?
Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich anders dan andere kinderen.
Ze maken leuke woordgrappen waar niemand iets van begrijpt.
Ze praten over moeilijke onderwerpen en niemand lijkt te begrijpen waar ze het over hebben.
Ze hebben afgesproken met een vriendje, maar het vriendje is de afspraak zomaar vergeten…
Dit zijn wat voorbeelden waar hoogbegaafde kinderen tegen aan kunnen lopen.
Je hoogbegaafd kind denkt en gedraagt zich anders dan andere kinderen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om vriendjes te maken. Je kind kan zich raar, anders en niet begrepen voelen. En dat is niet leuk, want erbij horen is een eerste levensbehoefte van mensen, groot en klein.
Het anders voelen kan zich uiten op hele verschillende manieren.
Sommige kinderen passen zich aan, vertonen ‘gewenst’ gedrag, willen ‘erbij’ horen.
Andere kinderen zetten zich juist af, gedragen zich opstandig.
Peers: ontwikkelingsgelijken vinden.
Erken het gevoel van anders zijn en niet begrepen voelen van je kind, en dat het moeilijk is als je je zo voelt. Laat je kind weten dat het oké is en dat er niks mis is met hem.
Je kind is een paars schaapje en moet alleen nog ontwikkelingsgelijken (andere paarse schaapjes) vinden.
Hij heeft alleen het groepje paarse schaapjes waar hij wel in past nog niet gevonden.
Er zijn meer paarse schaapjes die denken en voelen zo als uw kind, dus ga samen met je kind op zoek naar ‘ontwikkelingsgelijken’, naar kinderen (of volwassenen) waarbij hij zichzelf kan zijn.
Deze groep met peers kan over al zijn, op de sport club, bij piano les, in de plus klas of gewoon om de hoek waar je woont. Overal loopt wel een paars schaap rond wat in jou groepje past, maar soms zijn ze moeilijker te vinden. Deze paarse schaapjes wil ik dan ook bij elkaar brengen.
Maar wat doet dit met jou als ouder?
Ik weet nog goed dat mijn kinderen naar het fulltime HB onderwijs gingen en ik me zelf ook ineens niet meer raar vond. De andere ouders snapte waar ik tegen aan liep en waar ik mee worstelde binnen ons HB gezin. Ik hoefde onze keuzes niet te verdedigen en hoorde ook van andere mensen hoe uitdagend en complex het kan zijn om deze bijzondere, creatieve, slimme en complexe kinderen op te voeden.
Voor ons was dit een verademing.
Hierdoor is ons netwerk met andere HB ouders ook groter geworden en merken wij dat het fijn is om soms te sparren over onze kinderen en uitdagingen waar we tegen aan lopen.